Acest tip de sistem este unul fotovoltaic conectat la reteaua electrica publica, in care energia electrica produsa nu se stocheaza ci se utilizeaza in reteaua proprie iar surplusul de energie produs se livreaza spre reteaua electrica publica.

       Sisteme fotovoltaice conectate la retea sunt sisteme usor de instalat si programat fiind formate din panouri fotovoltaice si invertoare “on-grid”. Costurile cu achizitia si montajul sunt mai reduse decat in cazul sistemelor cu acumulare de tip autoconsum “off-grid”. Sistemele rezidentiale precum cel la care ne referim, se diferentiaza de cele comerciale prin puterea instalata, aceasta fiind mai mica de 27kW.

Avantaje:

 • costuri reduse datorita faptului ca are in componenta putine echipamente si lipsesc acumulatorii
 • castig din vanzarea surplusului de energie energia produsa si neutilizata nu se pierde ci devine un castig; aceasta este trimisa in reteaua de energie publica iar dumneavoastra veti fi remunerat pentru aceasta
 • eficienta ridicata si durata mare de viata.
 • este o sursa de energie curata si regenerabila – producerea ei nu emite carbon, este fara efecte secundare sau daunatoare pentru mediul inconjurator
 • creste valoarea casei – datorita faptului ca imbunatateste utilitatea si aspectul acesteia
 • este un sistem simplu si eficient – procesul de functionare al sistemului este unul simplu: panourile solare produc curent continuu atata timp cat soarele bate pe ele. Curentul continuu este transformat de catre invertor in curent alternativ si se poate folosi sau livra spre retea.
 • flexibilitate – se pot adauga cu usurinta panouri (in limitele invertorului), crescand astfel cantitatea de energie produsa in situatia in care nu se dorestea asta de la bun inceput.

Dezavantaje:

 • Este dependent de reteaua electrica publica. Acest tip de sistem funtioneaza doar daca reteaua electrica publica este functionala si este in parametrii normali 230V +/-10%, 50Hz +/-1.5Hz.
 • Spre deosebire de sistemul Off Grid, aici nu putem stoca energie, drept urmare atunci cand reteaua electrica publica nu mai functioneaza, vom ramane imediat fara energie.

Cine sunt utilizatorii unui astfel de sistem si cine sunt prosumatorii

Utilizatorii unui sistem fotovoltaic conectat la retea cu putere mai mica de 27kW se numesc prosumatori. Denumirea vine de la faptul ca utilizatorii nu doar consuma din reteaua electrica ci si produc energie si o livreaza in retea, contra cost, in baza unui contract de vanzare – cumparare cu furnizorul lor de energie electrica.

Este de preferat ca utilizatorii unui astfel de sistem  sa consume cat mai mult din energia produsa de panourile fotovoltace in momentul in care aceasta se produce deoarece valoarea ce o primim din vanzarea surplusului de energie injectat in retea este aproximativ jumatate din cat platim atunci cand consumam din reteaua publica.

Astfel, sistemul este potrivit pentru orice locuinta conectata la reteaua electrica publica, cateva exemple:

 • Locuinte sau pensiuni care au consumatori permanenti ziua. De exemplu, o piscina este un consumator ideal pentru un astfel de sistem fotovoltaic. Piscinele au pompe de recirculare care pot functiona temporizat (doar ziua) sau doar cand productia de la panouri este peste o anumita putere.
 • Incalzirea apei calde menajere. Sistemul poate fi programat sa porneasca o rezistenta electrica intr-un boiler de apa calda menajera/incalzire in momentele in care productia de energie este peste o anumita valoare sau in momentele in care producem mai multa energie decat pot sa consume restul echipamentelor din locatie. Cu alte cuvinte, surplusul de energie poate fi folosit pentru a incalzi apa.
 • Societati comerciale mici unde avem consumuri constante (calculatoare, iluminat, etc). De exemplu, o societate care are 15 calculatoare si 20 de corpuri de iluminat care functioneaza de la ora 7:00 la ora 18:00, cu siguranta consuma toata energia produsa de un sistem fotovoltaic de 5kW.

Echipamente incluse intr-un sistem fotovoltaic autoconsum on-grid

 • Panouri fotovoltaice – au rolul de a capta energia solara si a o transforma in curent continuu. De regula acestea sunt cu 60 celule policristaline sau monocristaline. Acestea au cel mai bun raport euro/watt si in plus au dimensiuni potrivite pentru o instalare usoara. Ca si marci de panouri, Carpat Energy furnizeaza: Axitec, Luxor, LG, Victron Energy, dar la cerere putem aduce si alte brand-uri.
 • Invertor on-grid – transforma curentul continuu venit de la panouri in curent alternativ, pentru a putea fi utlizat de consumatori sau livrat in reteaua electrica publica. Tipurile de invertoare pe care Carpat Energy le recomanda sunt: Delta, SMA, Fronius, Steca, SolaX, etc. Invertoarele Delta si SolaX au raport calitate/pret foarte bun. Fronius este unul dintre liderii pe piata invertoarelor de acest tip fapt care se reflecta atat in calitatea acestuia cat si in pret. La cerere putem furniza si alte branduri de invertoare on-grid.

 

Echipamente incluse intr-un sistem fotovoltaic autoconsum on-grid

 • Panouri fotovoltaice – au rolul de a capta energia solara si a o transforma in curent continuu. De regula acestea sunt cu 60 celule policristaline sau monocristaline. Acestea au cel mai bun raport euro/watt si in plus au dimensiuni potrivite pentru o instalare usoara. Ca si marci de panouri, Carpat energy furnizeaza: Axitec, Luxor, LG, Victron Energy dar la cerere putem aduce si alte brand-uri.
 • Invertor on-grid – transforma curentul continuu venit de la panouri in curent alternativ, pentru a putea fi utlizat de consumatori sau livrat in reteaua electrica publica. Tipurile de invertoare pe care Carpat Energy le recomanda sunt: Delta, SMA, Fronius, Steca, SolaX, etc. Invertoarele Delta si SolaX au raport calitate/pret foarte bun. Fronius este unul dintre liderii pe piata invertoarelor de acest tip fapt care se reflecta atat in calitatea acestuia cat si n pret. La cerere putem furniza si alte branduri de invertoare on-grid.

Cum puteti detine un sistem fotovoltaic on-grid autoconsum:

 • Prin completarea chestionarului specific (buton “chestionar on-grid” in stanga sus)
 • Prin contact telefonic sau pe mail: +4 0786 761 280 si/sau izdrescu.sorin@sosobusiness.ro

Cum puteti sa deveniti prosumator

          Procesul de a devenii prosumator depinde in primul rand de situatia in care va aflati: daca va conectati cu invertorul la un loc de consum deja existent sau nu sau daca beneficiati de instalarea unui sistem prin programul organizat de AFM.

            Informatii mai de actualitate si mai detaliate le puteti gasii pe situl operatorului de distributie zonal de care apartineti.