Aceste sisteme fotovoltaice mari cu back-up generator – 400 V c.a. utilizeaza energia solara pentru a incarca tancul de acumulatori (baterii) si a alimenta consumatorii care utilizeaza energie atat in regim monofazat cat si trifazat  prin intermediul mai multor invertoare cu functii multiple. In perioadele fara soare cand nu avem productie de energie solara si bateriile sunt descarcate, energia necesara pentru consum este asigurata de un generator comandat automat de invertoarele cu functii multiple.

 

Utilizare

Aceste sisteme fotovoltaice mari sunt cele mai potrivite pentru situatiile in care avem consumatori mari, in regim trifazat iar conexiunea la reteua de energie nationala este slaba sau greu , chiar imposibil de realizat.

Asemenea situatii apar in cazul pensiunilor aflate in zone mai greu accesibile, exploatari agricole sau forestiere, microferme etc.

Aceste sisteme fotovoltaice mari care utilizeaza energia produsa de panourile fotovoltaice sunt extrem de flexibile in ce priveste utilizarile lor, ele pot gestiona situatii sofisticate, consumuri bruste ( spre exemplu o pensiune care un eveniment mai mare, un numar crescut de persoane care trebuie deservit; alimentarea cu apa pentru irigatii in situatii de seceta).

 

Componente

Acest tip de sisteme fotovoltaice mari contin urmatoarele componente de baza:

  1. Panouri fotovoltaice* – acestea au rolul de a transforma energia solara in energie electrica. . Dimensiunile, numarul si puterea panourilor fotovoltaice difera in functie de de aplicatie si necesarul de energie care trebuie produsa.
  2. Regulator de incarcare* – are rolul de a colecta energia solara de la panouri, aceasta fiind folosita la incarcarea bateriilor
  3. Baterii (tanc de acumulatori)* – sunt echipamente ce stocheaza energia electrica
  4. Invertoare cu functii multiple* (minim 3) – tranforma curentul continuu din baterii in curent alternativ 400 V, asigura si automatizarea de pornire/oprire a generatorului
  5. Generator* – asigura necesarul de energie suplimentara atunci cand este nevoie

Prin utilizarea  mai multor grupe, multipli de trei , de invertoare cu functii multiple avem avantajul ca putem asigura o putere in regim trifazat pana la 90kVA.

Acumulatorii se vor incarca de la elementele de productie prin intermediul regulatoarelor de incarcare. Energia produsa si inmagazinata va fi apoi transferata consumatorilor prin intermediul invertoarelor.

In cazul in care datorita consumurilor, bateriile ajung la un anumit nivel de descarcare, invertoarele cu functii multiple vor comanda pornirea unui generator de rezerva. Consumurile vor fi deservite de acesta iar surplusul va fi alocat incarcarii acumulatorilor prin intermediul invertoarelor cu functii multiple amintite mai sus.

La aceste sisteme fotovoltaice se pot adauga echipamente de monitorizare a instalatiei fotovoltaice. In anumite situatii se poate opta si pentru utilizarea unui invertor On-Grid, energia solara produsa de panourile fotovoltaice fiin utilizata in mod direct, fara sa mai fie transferata catre baterii.

SOS Green Energy va sta la dispozitie pentru a va ajuta sa gasiti solutia potrivita pentru dumneavoastra.